Mørke

Vi vet at lys er viktig for at døgnrytmeklokken i hjernen vår skal vite at det er dag og for å stille døgnrytmen. Men hva med mørke? Teknologien har gjort enorme fremskritt; vi kan være produktive og jobbe døgnet rundt om vi vil, trene på treningssentre døgnet rundt, handle mat og bli underholdt akkurat når det passer oss. Dette er på mange måter bra, men det gir vår naturlige døgnrytme en utfordring. I tidligere tider var det naturlig å roe ned når solen gikk ned, mens vi i dag kan ha det lyst i stuen ved hjelp av kunstig belysning. Fravær av lys, stimulerer til økning av hormonet melatonin, som hjelper oss å sove og som gjør oss trøtte. Når vi har unaturlig mye lys sent på kvelden, utfordrer det naturlige prosesser og forstyrrer døgnrytmen. I tillegg er det mer interessant å være våken når vi kan streame serier og gjøre omtrent hva vi vil, uansett hva klokken er. Derfor krever dette at hvert enkelt menneske har denne kunnskapen og legger til rette for de naturlige prosessene i kroppen. Det finnes natt-modus på mobiler og smartlamper, smarte hjem og smart alt-mulig. Det finners orange blå-blokkerende briller som gir hjernen en opplevelse av at det er natt. Det er mye vi kan gjøre før å manipulere hjernen vår til å bli søvnig, men dersom vi likevel sitter på nettbrett, mobil eller pc og ikke gir hjernen ro og hvile, og ikke legger oss i tide til å få nok søvn, er det ikke sikkert det er så smart. Naturlig lys fra dagslys om dagen når du skal være våken, naturlig mørke ved at lyset demper seg i huset på kvelden og vaner som gjør at kroppen din får tid til å roe seg ned før du legger deg, er godt nok for de aller fleste.

Photo by GEORGE DESIPRIS on Pexels.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: